Tips om werken en studeren te combineren
Een studie naast je werk is beter te doen dan je denkt. Het vergt alleen motivatie en planning. Wij hebben zeven bruikbare tips en tricks voor je zodat je werk en studie combineren ook voor jou is weggelegd
1) Kies een studie die bij je past
Je bent pas echt gemotiveerd om iets te starten én vol te houden wanneer je iets doet wat je leuk vindt. Daarom is het belangrijk dat je een studie naast je werk kiest die bij je past. Is het jouw doel om je verder te specialiseren in je huidige baan? Of wil je juist van beroep wisselen en daarmee een compleet andere kant op? Of wil je een nieuwe taal leren om jezelf te ontwikkelen? Het is allemaal mogelijk.
Tip: je kunt ook een (hobby)studie naast je werk doen vanuit persoonlijke interesse. Heb jij bijvoorbeeld een kantoorbaan en ben je daarnaast een fervent sporter? Dan kun je je prima onderdompelen in de wereld van Sport en Voeding. Of heb je een creatieve kant en wil je deze iets verder ontwikkelen? Dan is een creatieve cursus misschien iets voor jou.
2) Overleg met je werkgever
Heb jij een studie gekozen die jou verder gaat helpen in je huidige werk? Overleg dan zeker met je baas. De kans is aanwezig dat de complete studie door je werkgever wordt betaald (opleidingsbudget, hoera) en misschien krijg je zelfs tijd om te studeren tijdens werktijd.
3) Planning is key
Een veelgehoorde reden waarom een studie naast werk niet wordt doorgezet, is een gebrek aan tijd. Daarop hebben we maar één antwoord: plannen!
Plannen is absoluut key wanneer je werk en studie gaat combineren. Je combineert namelijk niet alleen werken en studeren, maar ook hobby’s, de sportclub, vrienden en een gezinsleven. Druk? Wellicht, maar met onze tips gaat dit lukken.
4) Maak je werk, studie en andere zaken inzichtelijk
Stap één bij plannen is het inzichtelijk maken van je huidige werkzaamheden en verplichtingen. Een handig hulpmiddel hierbij is een planner. Dit is een soort agenda met extra functies waar je werkzaamheden extra overzichtelijk in kunt zetten. Maar je kunt dit ook doen in je (online) agenda, een notebook of gewoon op een A4'tje.
Een belangrijke tip: wees realistisch. Wanneer je één uurtje sport, dan betekent dit dat je hier sowieso twee uur voor mag inplannen in verband met heen- en terugrijden, napraten, douchen etc.
5) Een NHA studie naast je werk kost je slechts 4 uur per week
De meeste opleidingen van NHA hebben een studielast van slechts 4 uur per week. Hoe je dit indeelt, is uiteraard aan jezelf. Over het algemeen werkt het beter om bijvoorbeeld 2x2 uur te studeren dan één keer 4 uur. Maak jij gebruik van flashcards? Dan maak je het nog makkelijker om tussendoor een paar minuten de stof te herhalen! Kun jij 2x2 uur per week vrij maken voor jouw persoonlijke ontwikkeling?
6) Zorg voor een ritme
Wanneer jij elke week op bijvoorbeeld woensdagavond en donderdagavond twee uurtjes vrij kunt maken om te studeren, dan doe je het goed. Structuur is namelijk fijn. Een vast ritme zorgt ervoor dat je veel gemakkelijker in actie komt om je geplande taken uit te voeren. Uiteindelijk is je biologische klok gewend om op bepaalde momenten te studeren. Zo ben je minder snel geneigd om een studiedag te skippen.
7) Probeer gratis
Wanneer je niet zeker weet of een studie naast je werk iets voor je is, dan kun je altijd gratis proberen. Bij NHA kun je een gratis proefles van je studie naar keuze bekijken, óf je kunt de complete cursus of opleiding thuisgestuurd krijgen.
Blijkt dan toch dat het niet helemaal bij je past, dan kun je de opleiding gewoon weer retourneren binnen 15 dagen.
Werk en studie combineren met NHA!
Wij willen het voor iedereen mogelijk maken om een studie naast het werk te starten. Daarom zijn de studies van NHA zéér betaalbaar en allemaal gratis te proberen. Wanneer je kiest voor studeren mét hulp, dan krijg je online begeleiding van een vakdocent. Deze controleert je huiswerk én je kunt vragen stellen.
Heb jij een permanente educatie verplichting? We hebben een aantal branche-erkende opleidingen waarmee je je PE punten online kunt halen.