Gratis studiegids

Met deze 5 tips schrijf jij het perfecte Sinterklaasgedicht

Nieuws Leestijd: 3 Minuten

Het is weer zover, de Sint is in het land! De pepernoten en speculaaskoekjes liggen al weken in de schappen en de speelgoedadvertenties vliegen je om de oren. Maak jij dit jaar ook een surprise voor een vriend of familielid? Zie jij ook altijd zo op tegen het schrijven van het verplichte gedicht? Geen zorgen! Met deze dichttips hoef jij straks niet meer wakker te liggen van je Sinterklaasgedicht!

Sinterklaasgedicht-tips

1. Begin met een brainstorm        

Voor wie schrijf jij dit jaar een gedicht? Voor je vader die gek is op alles wat met films te maken heeft, of voor je zusje die ontzettend fan is van Justin Bieber? Of juist voor die ene vriendin die het liefst elk weekend in de keuken staat om een nieuw recept te proberen? Maak voor je begint met schrijven een lijstje met onderwerpen die je aan deze persoon doen denken. Dit kan van alles zijn; werk, studie, hobby’s, gekke eigenschappen, anekdotes, iets over het cadeau dat hij of zij krijgt. Schrijf zo veel mogelijk steekwoorden en ideeën op die je later in je gedicht kunt gebruiken!    

2. Breng focus aan in je gedicht    

Nadat je gebrainstormd hebt over de persoon voor wie je het gedicht gaat schrijven en je wat ideeën op papier hebt staan is het tijd om een selectie te maken. Je kunt natuurlijk niet alles wat je over deze persoon weet in je gedicht verwerken. Kies een paar dingen uit die je in het gedicht gaat uitlichten. Dit hoeft trouwens niet heel serieus te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om het hele gedicht op één onderwerp te baseren.

3. Wees niet bang om te beginnen              

Veel mensen zien er tegenop om een gedicht te schrijven, omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Of ze zijn bang dat hun gedicht niet goed genoeg zal zijn. Maar dat is nergens voor nodig, het moeilijkste is vaak om te beginnen. Als je eenmaal wat regels op papier hebt staan zul je merken dat je steeds meer ideeën krijgt. Wat ook goed werkt, is om het gedicht even weg te leggen en er een paar dagen later nog eens naar te kijken. Waarschijnlijk vallen je dan bepaalde dingen op die je nog kunt verbeteren of heb je ineens nieuwe inspiratie! Het is dan wel handig om op tijd met je gedicht te beginnen.


4. Rijm als een professional
               

Loop je tijdens het schrijven vast omdat je geen goed rijmwoord kunt vinden op een regel die je al hebt? Of staat er een onmogelijk woord aan het einde van de zin waar je echt geen rijmwoord voor kunt vinden? Probeer de zin dan eens te herschrijven. Vaak helpt het om de zin in een andere tijdsvorm te zetten. De zin “Je kreeg dit jaar een mooie promotie” kun je bijvoorbeeld herschrijven naar “Je hebt dit jaar een mooie promotie gekregen”. Zo vind je altijd wel een mogelijkheid om een ander rijmwoord te gebruiken. Maak ook eens gebruik van een rijmwoordenboek, op internet zijn er genoeg te vinden!           

5. Vergeet het ritme niet!   

Ben je klaar met je gedicht? Lees het dan nog eens hardop aan jezelf voor. Zo kun je horen of je gedicht een goed ritme heeft. Jij hebt je gedicht natuurlijk al tientallen keren gelezen, maar degene die het gedicht krijgt leest de tekst voor het eerst. Zonde als je gedicht         niet tot zijn recht komt doordat het hakkelend wordt voorgelezen. Met een goed ritme zorg je ervoor dat de lezer het makkelijk kan voordragen!   

Succes met het schrijven van jouw gedicht! Kom je er tijdens het dichten nu achter dat je het eigenlijk heel leuk vindt om te schrijven? Misschien is een cursus Korte Verhalen Schrijven dan iets voor jou!   

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!