4 redenen waarom jij taken uitstelt:
1. Je hebt te veel werk op je genomen
Op het moment waarop je de werkzaamheden aannam, leek het misschien een goed idee. Maar nu zie je door de bomen het bos niet meer. Waar moet je in hemelsnaam beginnen en hoe ga je het werk ooit afkrijgen? Doordat je het overzicht kwijtraakt en stressgevoelens krijgt, begin je uitstelgedrag te vertonen.
2. Je bent niet gemotiveerd
Je hebt een aantal taken of een belangrijke deadline, maar het lukt je niet om aan de slag te gaan. Hoe komt dat toch? Dit kan komen door een gebrek aan motivatie. Je hebt geen zin om aan een taak te beginnen of je vindt het werk niet leuk om te doen. Doordat je negatieve gevoelens associeert met de taak ga je uitstelgedrag vertonen.
3. Je bent een perfectionist
Ben jij niet snel tevreden over jezelf en streef jij continu naar het leveren van de hoogst mogelijke kwaliteit? Grote kans dat jij een perfectionist bent. Als perfectionist ben je bang om te falen. Door deze negatieve gedachtes kun je uitstelgedrag gaan vertonen. Met als gevolg stressgevoelens en een race tegen de klok om de werkzaamheden op tijd af te krijgen.
4. Je presteert beter onder druk
Ben jij iemand die regelmatig de uitspraak ‘ik presteer beter onder druk’ doet? Dan is uitstelgedrag voor jou geen onbekende term. Maar wist je dat het regelmatig ervaren van stress slecht is voor jouw gezondheid? Veel voorkomende gevolgen van stress zijn vergeetachtigheid, hoofdpijn en een verminderde weerstand. Daarnaast zorgt haastig werken voor slordigheid en is de kans op fouten groter.
Nu we een aantal mogelijke oorzaken van jouw uitstelgedrag in kaart hebben gebracht, is het tijd om jouw uitstelgedrag effectief aan te gaan pakken.
7 concrete tips om jouw uitstelgedrag te voorkomen en tegen te gaan:
1. Verdeel je taak in meerdere kleine taken
Heb jij binnenkort een deadline? Deel dan je taak op in verschillende kleine taken. Zo wordt de taak handelbaar en voorkom je uitstelgedrag.
2. Associeer je taak met positieve gedachtes
In plaats van je focus te leggen op het feit dat je geen zin hebt in het uitvoeren van een taak kun je je beter focussen op de positieve gevolgen die het afronden van de taak voor jou heeft. Wanneer jij de taak op tijd afrondt, voorkom je uitstelgedrag, krijg je een goed gevoel en heb je ook nog eens meer tijd om leuke dingen te doen!
3. Ben niet té veeleisend voor jezelf
Vertoon je uitstelgedrag? Ga dan voor jezelf na of je niet té veeleisend bent voor jezelf. Door minder veeleisend te zijn is het eenvoudiger om je doelen te bereiken en je taken op tijd af te krijgen. Als jij je taken op tijd afrondt, heb je ook de gelegenheid om je werk nog eens rustig en secuur door te nemen. Hierdoor voorkom je fouten en lever jij je werk met een goed gevoel in.
4. Begin de dag met een taak waar je tegenop ziet
Door de dag te beginnen met een taak waar je tegenop ziet, kun je uitstelgedrag voorkomen en aanpakken. Daarnaast heeft het een positieve invloed op de rest van je dag. Na afronding van de taak heb je namelijk een goed gevoel en minder last van stressgevoelens.
5. Sluit jezelf af voor elke vorm van afleiding
Ben je eindelijk begonnen aan die belangrijke taak, maar heb je het gevoel dat je helemaal niet vooruitkomt? Dit kan komen doordat je tijdens de uitvoering van de werkzaamheden continu bent afgeleid. Bijvoorbeeld doordat je telefoon dicht bij je ligt of omdat je gedachtes afdwalen.
Om dit uitstelgedrag aan te pakken moet je de afleidende factoren buiten je gezichtsveld leggen. Of zet je telefoon bijvoorbeeld tijdelijk uit. Dwalen je gedachtes nog steeds af? Maak dan een notitie van de dingen waar je gedachtes naar afdwalen om vervolgens weer geconcentreerd verder te gaan met jouw taken.
6. Noteer je taken
Uitstelgedrag aanpakken doe je door je taken te noteren en aan te geven wanneer deze precies af moeten zijn. Na het afronden van een taak, streep je deze af. Hierdoor krijg je een goed gevoel en heb je meer overzicht. Hiermee kun je je productiviteit verhogen en zorg je voor meer structuur.
7. Vergeef jezelf
Om uitstelgedrag te kunnen aanpakken is het belangrijk om jezelf te vergeven voor het uitstellen van taken in het verleden. Het klinkt misschien gek, maar het zorgt ervoor dat jij vanaf nu met een schone lei kunt beginnen. Hierdoor ben jij in staat om jouw patroon van uitstellen te doorbreken.
Aan de slag!
Ga jij aan de slag met deze tips? Dan ben jij in staat om jouw uitstelgedrag aan te pakken en te voorkomen in de toekomst. Meer weten over efficiënt zaken doen en werkzaamheden sneller afronden? Bekijk dan nu de Time Management cursus.