Gratis studiegids

Wat zijn essentiële oliën? 

Essentiële oliën worden veel gebruikt binnen de aromatherapie. Zo bevordert lavendel de slaap en wordt eucalyptusolie gebruikt bij problemen met de luchtwegen. Maar wat zijn essentiële oliën nou precies? En hoe kun je ze gebruiken? Wil jij meer leren over aromatherapie en essentiële olie, lees dan snel verder!

Wat is een essentiële olie?

Essentiële oliën, ook wel etherische oliën of aromatische oliën genoemd, bevatten natuurlijke geurstoffen die afkomstig zijn van plantendelen. Deze geurstoffen worden bijvoorbeeld uit bloemen, zaden of wortels gehaald. De essentiële oliën zijn sterk geconcentreerd en worden oliën genoemd omdat ze niet oplosbaar zijn in water. De oliën zijn aromatisch; ze hebben een sterke geur.

Essentiële oliën worden gebruikt binnen de aromatherapie. Aromatherapie valt onder de complementaire zorg, en binnen deze geneeswijze worden de essentiële oliën ingezet om klachten te verminderen en om welzijn en gezondheid te bevorderen.



Hoe gebruik je essentiële oliën?

Essentiële oliën kun je op verschillende manieren gebruiken. Binnen de aromatherapie worden de oliën zowel uitwendig als inwendig gebruikt. De meest bekende én meest gebruikte methode is om de olie te verdampen, bijvoorbeeld met een diffuser, zodat het via de neus ingeademd kan worden. Zo worden de essentiële oliën opgenomen via de atmosfeer.

Ook zijn er manieren om de oliën inwendig te gebruiken, bijvoorbeeld door een paar druppels olie op de tong te druppelen of op te lossen in water. De olie kan ook via de huid opgenomen worden. Deze vorm van aromatherapie wordt ook inwendig gebruik genoemd, omdat de huid stoffen uit de oliën opneemt in de bloedbaan.
 

Let op! Niet elke olie is geschikt om rechtstreeks in te nemen.

Sommige oliën zijn giftig bij een te hoge dosis of kunnen bijwerkingen geven.

 
Er zijn nog veel meer manieren om essentiële oliën te gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken bij massages, in bad, of aanbrengen op je hoofdkussen of matras. Ook worden de oliën gebruikt voor andere toepassingen, bijvoorbeeld als alternatief voor onkruid- en ongedierte bestrijding of als vervanging van synthetische stoffen in cosmetica.
 

Hoe worden essentiële oliën gemaakt?

Nu je weet wat essentiële oliën zijn en hoe je ze gebruikt vraag je je misschien af hoe deze oliën verkregen worden. Het plantaardige materiaal wordt op verschillende manieren bewerkt om de oliën te produceren, bijvoorbeeld door distillatie, koude persing of enfleurage. Voor de productie van essentiële oliën zijn veel grondstoffen nodig. Dit verklaart de hoge prijs van essentiële oliën.

De meest gebruikte methode om essentiële oliën te produceren is stoomdistillatie. Hierbij wordt stoom door het plantaardige materiaal geleid, dat zijn moleculen vrijgeeft aan de stoom. Als de stoom condenseert wordt de vloeistof opgevangen en kan de olie afgescheiden worden.

Koude persing wordt voornamelijk voor citrusvruchten gebruikt. Bij deze techniek wordt de schil van de vrucht geperst waardoor de olie vrijkomt en opgevangen kan worden. Door centrifuge wordt ten slotte de olie gescheiden. Bij enfleurage worden de plantendelen een tijdje in vet bewaard. De vaste substantie die ontstaat wordt vervolgens opgelost in alcohol om de olie te scheiden.

Wil je meer leren over essentiële oliën?

Ben jij geïnteresseerd in essentiële oliën en wil je graag meer leren over hoe ze in de aromatherapie worden gebruikt? In de cursus Aromatherapie van NHA leer jij hoe je de helende kracht van essentiële olie inzet om mensen te helpen, zowel fysiek als mentaal.

 
Je leert meer over de toepassingen van essentiële oliën en je ontdekt hoe je de juiste dosering bepaalt. Je leert de meest gebruikte essentiële oliën kennen en leert hoe je kwaliteit herkent. Ook verdiep je je in psychische en fysieke (zelf)zorg. De cursus is een aanrader voor iedereen die wil leren om het zelfherstellend vermogen te stimuleren met behulp van essentiële oliën.

Vraag nu een gratis proefles aan voor de cursus Aromatherapie! 

 

Ja ik wil een gratis proefles! »

 

Ben jij geïnteresseerd in complementaire zorg?

Misschien past een andere cursus uit ons aanbod dan ook goed bij jou. Verdiep je bijvoorbeeld in Reiki, Homeopathie, Voetreflexologie of Ayurveda met een cursus van NHA. 

Wat is Ayurveda?

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!